Festőnövénymagok ‘Nyugat’

  • 5 tasak festőnövény – vetőmag
  • A Botanika saját termesztése
  • Vetési, gondozási és felhasználási útmutatóval
  • Színharmónia: A zöldessárga (varádics) és az arany (tárkony) a ‘Nyugat’ kitartóan hadakozó harsány kettőse, amit a narancsos barna (eukaliptusz), a vörhenyes barna (orbáncfű) és a piros (müge) makacsul ráereszkedő lusta tónusa tesz ellenállhatatlanul magasztossá.

Golyós eukaliptusz / eucalyptus globulus /
A “tasmán eukaliptusz”  buja örökzöld, az eukaliptusz illőolaj elsődleges forrása. Kékeszöld, aromás levele merítéses festéssel rozsda és sárgásbarna színt, ecoprint technikával változatos lenyomatokat ad. Virága remek méhelő, méze a muskotályra emlékeztet. Erőteljes illatával távol tartja a szúnyogokat és egyéb rovarokat. Hagyományos népgyógyászatban meghűléses, felfázásos betegségek kezelésére használták. Friss leveleiből desztillált illőolaj erős fertőtlenítő és antibakteriális hatású, aromaterápiás szer. A tasmán őslakosok hiedelmében fája az alvilág, a föld és az ég mitikus szimbóluma. A Szent Eukaliptusz Tasmánia nemzeti jelképe.

Festő müge / asperula tinctoria /
A “festőkert rubinja” a buzérral rokon, évelő, sztyeppei zárvatermő. Terebélyes, szélesen terpeszkedik, kúszásra hajlamos. Hő és fénykedvelő. A meszes talajokban fejlődik a legszebben és színanyag-tartalma is itt a legmagasabb. A vörös lágyabb árnyalatait adja, krappvöröstől a skarlátig. Alizarint és purpurint ugyancsak tartalmazó értékes festékanyaga vékony gyökérzetében rejlik, szüretelése bonyolult. Körülményesebben hozzáférhető, csekélyebb mennyiségben kinyerhető színezéke; – mondanók hajdanán ej drága meritum – igazi festékkuriózum. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték mint textilszínezőt, de Dalmáciában és mint hidegtűrőbb fajta, különösen Skandináviában örvendett nagy népszerűségnek. A svédek jellegzetes faházaikat a híres faluni rézbányákból származó hosszan; – akár egy évszázadig – érlelt pigmenttel, népviseletüket mügével festették tradicionálisan pirosra.

Mexikói tárkony / tagetes lucida/
A “Fellegfű” Mexikó és Guatemala hegyvidéki lankáiról származó bájos virágzatú évelő őszirózsaféle. Napsütés, meleg és nedvességkedvelő. Élénksárga virága nyárvégén, kora ősszel nyílik. A textilfestőt az arany meleg árnyalataival és; – ami benne talán a legizgalmasabb – illatos, mentás-ánizsos festőlével ajándékozza meg. Először a XVI. században a spanyol felfedezők tesznek róla említést. A Huichol indiánok szárítva, pipából szívták, erjesztve főzetként itták látomásaik előidézéséhez. Az aztékok füstölőnek és csokoládéízesítőnek is használták. A népi gyógyászatban borogatásként és teaként malária, csörgőkígyó- és skorpiómarás jótékony csillapítója. A tárkonyos pericón tea egész Dél-Amerikában a gyomorbántalmak enyhítésére alkalmazott házi orvosság.

Gilisztaűző varádics / tanacetum vulgare/
A “festőkert vajákosa” Európa-szerte elterjedt, évelő fajta. Vízigényes, napos-félárnyékos helyen akár méteresre is megnő. Kámforos illatú, kedves, gombszerű sárga virága intenzív melegsárgával fest. Növénytársításban hatékony védő-támogató növény. A talajt kiválasztott, a növekedéshez fontos káliummal dúsítja. Melléültetve, távol tartja a hangyákat és egyéb rovarkártevőket, de nemcsak a földben, szárítva a kamrában is. Az amerikai gyarmatosítók gyakran bugyolálták eleségüket a legyeket száműző varádics levelébe, így frissen tartva a feldolgozott nyers húst. A modern kutatások alapján, magas tujon tartalma miatt belső fogyasztásra nem alkalmas, erősen toxikus hatású.

Orbáncfű / hypericum perforatum /
A “festőkert táltosa” komplex festőnövény. Virága, levele és virágos szárvége; – önmagában és összevonva – a vörhenyes barna, olajzöld és mézsárga árnyalatait adja. Virága növényi macerátumban az olajos pácot vérvörösre áztatja. Kiváló sebkezelő és bőrregeneráló. Teában főzetként hatékony antidepresszáns. Elődeink bízva mágikus erejében, tisztító szertartásokon vetették tűzre. Neve latinul és görögül is; – hyper – természetfeletti. Elgondolkodtató, különös; – a természet csodálatos rendjében mégiscsak eklatáns – jelenség, hogy a ‘fuga daemonum’ virágzásának telje pontosan a nyári napforduló. Keresztelő Szent János és Szent Iván napja. A virágok, a nap és a fény bőségének dicsőséges ünnepe.

Tömeg 0.005 kg
Vélemények (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Festőnövénymagok ‘Nyugat’” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük