Festőnövénymagok ‘Kelet’

  • 5 tasak bio festőnövénymag
  • A Botanika saját termesztése
  • Vetési, gondozási és felhasználási útmutatóval
  • Festés:  A rózsa (szeklice), a sárgászöld (cickafark) és az ébredező melegsárga (zsoltina) a ‘Kelet’ óvatosan bontakozó türelmes komplementere a mélykék (csülleng) és a vörösesbarna (szurokfű) álom szőtte, ólmos konturjában.

Kínai festőcsülleng /Isatis indigotica/
A “császár árendája” ősi, északkelet-kínai fénykedvelő káposztaféle. Az első évben rozettát nevel, a második évben virágzik és magot érlel. Európai rokonainál sötétebb, húsosabb levele a kék hét jól megkülönböztethető árnyalatát adja. Gyökere népi gyógymód az immunrendszer gyulladásos reakciója, a citokinvihar tüneteire. A csülleng ezeréves krónikája összeforr a kínai történelemmel. A mongol fennhatóság után, Hongwu Ming uralkodó rendeletére, a hagyományos han népviselet restaulásának koncepciójával, minden, az udvari kincstárba beszolgáltatott, megfestett Hanfu kelméért adójóváírás járt. A fellelkesült földművesek a levelekből sajtolt, még friss, agyagos indigópasztát tömegével hordták a sanghaji festődékbe, ahol szorgos kezek lúgozták és csávázták festéskészre. Gazdasági érdekből vagy újraéledő nemzeti öntudatból, de a ‘tiancsin’ ipar úgy lendült fel hogy a XVII. századra a felhalmozott készletekből már a Csing birodalmi gyalogság is kék uniformisban masírozhatott. Mustáros ízű levele és bimbós virága eleségül is szolgált a szűkös esztendőkben és mint jótékony tea őrlemény ma is fel-felbukkan a pekingi herbáriák fűszerpolcain.

Sáfrányos szeklice /Carthamus tinctorius/
A “pórsáfrány” óegyiptomi haszonnövény, de már termeszthették az Eufrátesz-völgyében is. A naposabb tájolású talajokat kedveli, különösebb gondozást sem igényel, akár méteresre is megnő. Fontos olajnövény, magja telítetlen zsírsavakban gazdag. Szárított bibéje a nemes sáfrányt helyettesítheti, szépen színezi és ízesíti a kedvenc fogásokat. Szárított szirma hagyományos eljárással intenzív sárgát ad, azonban egyedülálló festéstechnikai különlegessége, hogy kettős színnyeréssel növényi alapanyagokon nagy tisztaságú rózsaszínt nyerhetünk. A vízben oldódó szaflórsárga színanyag kimerítése után a kémhatás drasztikus megváltoztatásával jelenik meg a vízben nem oldódó szaflórvörös – a rózsa, a korall, a pink és a narancsvörös árnyalataival. E narancsos árnyalattal festették már az egyiptomiak is a múmiák gyolcsát és került a balzsamozó kenőcsökbe is. Még a legrégebbi, négyezer éves sírrajzokon is felismerhető a szeklice rituális ábrázolása. Virágait a múmiákat ékesítő koszorúba fonták, magjait az isteneknek ajánlották.

Festő zsoltina /Serratula tinctoria/
A “fürészfű” Európában őshonos évelő. A nyár folyamán bogáncs-szerű lila virágokat bont. A nyirkosabb talajt kedveli, napos-félárnyékos tájolású területen szépen virul. A középkor óta kedvelt festőnövény, de három zöld árnyalathoz; – a tenger, alma és szeladonzöldhöz – a fellelhető legjobb növényi sárga alap. Festéséhez kis türelem kell. Csak a második évtől érdemes fűrészes alakú leveleit szüretelni, hogy a növény kellően megerősödjön. Kevéssé kutatott gyógynövény, bár festőanyag összetétele hasonlít, sőt, színtartóssága vetekszik a rezedáéval, olyannyira, hogy ahol a rezeda szűkösebb hozammal bírt, ott ugyanolyan becsben tartották, így különösen a reneszánsz termékeny bölcsőjében a XIV- XV. századi Toszkánában.

Szurokfű /Origanum vulgare/
A “hegyi öröm” közismerten értékes gyógy és fűszernövény de a festőkertben is helye van. Színezékpalettája rendkívül gazdag. Virágos, leveles hajtása feketére, szürkére, vörhenyes barnára fest. Évelő fajta, gyakran képez kisebb sarjtelepeket, és az évek során fokozatosan „elvándorol” kúszó tarackjaival. Igen ellenálló, kevés gondozást igényel. A népi gyógyászatban természetes antibiotikum, étvágy és emésztésjavító. A hagyományos erdélyi gyapjúfonál szőttesek, az úgynevezett ‘festékes szőnyegek’ leggyakoribb színezéke. A Kászon-völgyi székelyek között a ‘szúrfű’ ma is növényi festéket jelent.

Cickafark /Achillea millefolium/
A “festőkert pennája” nemcsak kámforos illatú hasznos gyógynövény; – de kevésbé ismerten – hálás textilszínezék is. Virágos szárvégével és virágzatával finom homok, fénylő okker, tiszta sárga és zöldessárga árnyalatokat festhetünk. Levele toll-szerű, finoman szeldelt, olyan mintha szárain belőle száz meg ezer csüngne. A permakultúrában tápanyagmegkötő, kiváló talajtakaró növény, mely napos fekvést kedvel. A száraz, mostoha időjárási körülményeket jól bírja, a nyári hónapokban hosszan virágzik. A növény szára Kínában az ősi Ji Csing jóslás szakrális pálcikája. Virágának gyógyhatása az antik világ óta hiedelmesen ismert. A római tudós író Plinius szerint a cickafark Akhilleusz elszórt hamva mely minden vassal ejtett sebet begyógyít.

Tömeg 0.005 kg
Leírás

Leírás

 

 

Vélemények (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Festőnövénymagok ‘Kelet’” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük