Elfogyott

Festőnövénymagok ‘Dél’

3000 Ft

  • 5 tasak bio festőnövénymag
  • A Nyími Ökoközösség és a Botanika közös termesztése
  • Festés: A rózsa (amaránt), a lazac (buzér) és a narancs (pillangóvirág) a ‘Dél’ fülledt bódulata, amit a citrom (rezeda) és a lila (mórmályva) hűsít kontúrosabb egységbe.

Festőbuzér / Rubia tinctorum /
A “festőnövények fejedelme” évelő fajta, április közepétől meszes talajba, helyre vethető. Vetés előtt a magokat egy napra érdemes vízbe áztatni. Galajféle, kúszónövény, más fajtákra ránő, így javasoltan dézsában, vagy keretes ágyásban nevelhető, de a kerítésre is szépen felfut. A festésre felhasználható gyökérzete 3-4 éves korára vastagszik annyira, hogy érdemes legyen felszedni. Főzete a rózsaszín és a téglavörös tartós árnyalatait adja. Az egyik legösszetettebb fajta, húsznál is több vegyületet tartalmaz, így alizarint és purpurint. Az európai kultúrkör egyik fő festőnövénye, de az ókori sírleletek hiteles régészeti feltárásai alapján buzér festette Tutanhamon vörös övét és a textíliákat is. A ‘törökvörös’ előállítása nem az “egyik”, hanem bizonyosan a legnehezebb eljárás, húsz különböző szint mentén, a buzér mellett; – vér, olaj és avas zsír, faszén, tehéntrágya, juhtrágya és kutyaürülék -, valamint állati gyomornedvek felhasználásával.

Festő rezeda / Reseda luteola /
“Európa matuzsáleme” az első évben rozetta alakzatba rendeződő leveleket növeszt, áttelel, részben visszafagy, majd jellemzően a következő évben virágzik. Érzékeny a gyökérsérülésre, ezért csak május közepétől vethető helyre. A fiatal palántákat óvni kell a kártevőktől. Erősebb színezékanyagot termel tápanyagszegény, meszes talajban, és igényli a rendszeres öntözést.  A legtartósabb sárga színárnyalatokat a rezeda virágos szára adja. A kontinens népszerű festékét a textilszínezés mellett az olajfestésben is használták. A ‘rembrandti aranykor’ másik nagysága, Jan Vermeer van Delft, főművét, a realista portré páratlan remekét a „Leány gyöngy fülbevalóval”-t festőrezedával és indigóval alapozta.

Mórmályva / Malva sylvestris subsp. Mauritania /
A “festőkert elixírje” évelő, de termesztésben egynyári növény. Április közepétől, napfényes, szélvédett helyre kb. 1 cm mélyen helyre vethető. Melegkedvelő, igénye az öntözés. Júniustól a fagy beálltáig virágzik, gyakori szedés serkenti a virágzást. Önvető, de érdemes felülvetni a magokat a második évben, mert könnyen megtámadja a rozsda. Csigák és kártevők csipkézik a leveleit. Virágaival, antocián hatóanyagából adódóan, ökonyomattal kékes-lilás színfoltokat mintázhatunk, de a hagyományos színkinyeréssel, az egész növényt felhasználva, már sárgás árnyalatokat kapunk. Nem tartozik a tartós színezékek közé, de a növény üde színfolt a kertben, a porzórovarok egyik kedvence. Virágzatából nyert türkizes, zöldes gyógytea főzet hagyományosan köhögéscsillapító és nyákoldó hatású.

Kénsárga pillangóvirág / Cosmos sulphureus /
A “festőkert üdvöskéje” egynyári növény. Meleg és fényigényes, gyors fejlődésű, közepes vízigényű, tápanyaggal közepesen ellátott talajt kíván. Áprilistól palánta nevelhető, de fagyérzékenysége miatt május közepétől szabad kiültetni, vagy helyre vetni. A fiatal palántákat óvni kell a kártevőktől. Akár méteresre is megnő, ezért jobb szélvédett helyre ültetni. Virágai a nyár közepétől hosszan nyílnak, gyakran szedve serkenthetjük a virágzást. Vibráló szirmaival páratlan, üde narancs; – de pH-érzékenysége miatt, lúgos közegben – pirosasabb színárnyalatokat is festhetünk. Különösen népszerű Koreában és Japánban, ahol gyakori az útmenti ültetvényeken, a neves botanikus Woo Jang-choon még múltszázadi kezdeményezései nyomán.

Festő amaránt / Amaranthus cruentus x powelli /
Az “indiánok eledele” egynyári növény. Április közepétől helyre vethető. Térigényes és magasra nő ezért ritkítani kell, és szélvédett helyre, például kerítés elé ültetendő, mégis a kert látványos színfoltja marad. Tápanyagban gazdag talajt, napos helyet kedvel és nem igényel rendszeres öntözést. Önvető, rengeteg mákszemnyi magot potyogtat és a következő év már egy amaránt erdőt terem. Virágfürtjeivel, leveleivel, szárával hagyományos festéssel halvány barna, alacsony hőfokon vagy a napon érlelve rózsás árnyalatokat festhetünk. Hagyományosan a hopi indiánok a csüngő virág fürtökkel színezték kukoricakenyerüket. Érett, magas fehérjetartalmú magja és zsenge levelei egyaránt ehetőek, a magoncok mikrozöldségként is fogyaszthatók.

Elfogyott

További információk

További információk

Tömeg 0.009 kg