Elfogyott

Festőnövénymagok ‘Észak’

3000 Ft

  • 5 tasak bio festőnövénymag
  • A Nyími Ökoközösség és a Botanika közös termesztése
  • Festés: A tengerkék (keserűfű), a kristálysárga (pipitér) és a bíborlila (mályva) a dermesztően elragadó ‘Észak’ kompozíciója, amit az arany (bársonyvirág) és a méz (menyecskeszem) tarkít a derű és a fény vigasztaló ígéretével.

Japán festő keserűfű / Persicaria tinctoria /
A “japán indigó” szubtrópusi egynyári, fagyérzékeny fajta, ezért szezonvégi magfogása meglehetősen körülményes. Melegkedvelő, vízigényes, április elejétől palántázható. Meghálálja a gazdag, tápanyag-dús talajt és bőséges öntözést. Cserépben, balkonon vagy teraszon is szépen fejlődik. Kártevője kevés, igen ellenálló növény és leveleit egy szezonban akár többször is szüretelhetjük. Frissen feldolgozva páratlan szépségű, türkizes árnyalattal fest. Nagyobb mennyiség erjesztéses feldolgozásával hagyományos indigókéket nyerünk. Az indiai indigó térhódításáig a keserűfű a legfontosabb kék színező volt Ázsiában, de Japánban a ‘Tade-ai’ a mai napig a tradicionális indigófestés kultikus alapanyaga és szimbóluma.

Festő pipitér / Anthemis tinctoria /
A “festőkert pionírja” évelő gyomnövény. Közvetlenül a fagyok után már április közepétől vethető. Fénykedvelő, szárazságtűrő és szépen bokrosodik. Az agyagos talajt és az árnyékot nemigen tűri, de sziklakertekbe, szárazabb közegbe is telepíthető. Nyár közepén virágzik, üde élénksárga, margarétára emlékeztető virágai hosszan nyílnak. Önvető és látványosan terjeszkedik évről évre. Virágával tiszta, tartós sárga árnyalatokat festhetünk.

Festőmályva / Althaea rosea var. nigra /
A “Fekete Éden” évelő növény, de a gyakorlatban gyakran csak a második évben virágzik, és 4-5 évig él. Éj fekete-bíbor virágait júniustól szeptemberig folyamatosan bontja és a festőkertet szinte lepi a virágözön. Május elejétől helyre vethető, de magjait vetés előtt érdemes 12 órára meleg vízbe áztatni. Magasra nő, szélvédett helyre, akár kerítés elé vethető. A folyamatos öntözést meghálálja és gazdag virága a festőlé pH-értéke és a pácolás arányában lila, kék és kékeszöld árnyalatokkal fest. A népgyógyászatban hagyományosan alkalmazott hurutoldó és gyulladáscsökkentő főzet, de összehúzó és vitalizáló hatásáért a kozmetikai ipar is felhasználja.

Menyecskeszem / Coreopsis tinctoria /
Az “újvilág méze” évelő növény. Április közepétől helyre vethető, gyorsan nő, a nyár derekán virágzik. A napos helyet kedveli, mérsékelten szárazságtűrő. A fiatal palántákat óvni kell a kártevőktől. Jellegzetes, bikolor virága folyton a napot keresi. A gyakori szedés serkenti a virágzást, enyhe ősz esetén még másodvirágzás is előfordul. Méz-sárga és narancs árnyalatokkal fest. Az indián kultúrákban kellemes zamatáért mint főzetet előszeretettel fogyasztották.

Bársonyvirág / Tagetes /
Az “aztékok aranya” balkonládában, ágyásban és cserépben is nevelhető egynyári dísznövény. Április elejétől a palánta inkább legyen beltéren, de május közepétől kiültethető vagy helyre vethető. A tápanyag dús talajt, a napfényt és az öntözést meghálálja, de alapvetően igénytelen fajta. Erős aromájával elűzi a kártevőket, így zöldségágyásokban, védő-támogató növényként szinte nélkülözhetetlen. A virágokat gyakran szedve serkenthetjük a virágzást, egészen a fagyokig folyamatosan nyílik. Szirma meleg, napsárga árnyalatokkal fest. Szárítva kitűnően tárolható. A világ számos részén, így Indiában és Mexikóban is rituális, vallási és termékenységi szertartások elmaradhatatlan kelléke. Egyes területeken ehető szirmait a sáfrány helyett mint ételszínezéket is használják.

Elfogyott

Leírás

Leírás

 

 

További információk

További információk

Tömeg 0.009 kg