Egyéb

Húsvéti tojásfestés növénylenyomatokkal

Megosztom veletek a módszeremet, amivel gyönyörű, természetesen színezett, növénylenyomatos húsvéti tojásokat készíthetsz.

Szükséges hozzávalók:

barna tojások

egy kis fej lilakáposzta, felaprítva

2-3 evőkanál kurkumapor

néhány marék vöröhagymahéj

friss levelek, virágfejek (ha megszeretnénk majd enni a tojást, fontos, hogy ehető növényt válasszunk a mintázáshoz, pl. százszorszép és gyermekláncfű virág, illetve csalán és más fűszernövények levelei pl. kapor, petrezselyem, cickafark)

2-3 kanál étkezési ecet

1 pár harisnya, kisebb darabokra felvágva

befőttesgumik

A festés menete

Először 10-12 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, ehhez egy kisebb fazékba óvatosan belehelyezzük a tojáskat, és a ráöntött hideg főzővízhez adagoljuk az ecetet, így a barna tojások felülete porózusabb lesz és a főzést követően átdörzsölve világosabb is lesz a színük a festéshez.

Miközben főnek a tojások, elkészítjük a festőleveleket: egy-egy labásban megfőzzük a lilakáposztát (vigyázva, hogy ne forrjon fel), addig főzzük, míg elveszti roppanósságát és láthatóan kiereszti színét. Ugyanígy teszünk a vöröshagymahéjjal is, addig főzzük, míg intenzív színű festőlevet kapunk. A kurkumaport szintén egy kis fazékba helyezzük, de ezt elég forró vízzel leölteni, nem kell forralni. Ha elkészültek a festőlevek, le lehet szűrni őket, megtartva a tiszta leveket a lábasokban.

Amíg a festőlevek kicsit hűlnek, az összegyűjtött leveleket és virágokat ráhelyezzük a megfőtt tojásokra a mintázáshoz. Ez a festés legmacerásabb része, segít, ha kissé átnedvesítjük a növényt, mielőtt szépen kisimítva a tosára helyezzük, és a felvágott harisnyadarabot szorosan ráfeszítve kis batyut készítünk.

Mielőtt elkötözzük, meggumizzuk, vagy megcsomózzuk a harisnyát, érdemes ellenőrizni, hogy nem mozdult-e el a növény, itt még lehet korrigálni. Arra is ügyeljünk, hogy a csomó ne a növénnyel fedett oldalra essen, hogy az szép és látványos maradjon.

Amikor felsorakoztak az előkészített tojásbatyuk, jöhet a színezés. A leszűrt, még meleg festőlevekbe óvatosan belehelyezzük a tojásokat, a lilakáposzta kék, a kurkuma sárga, a vöröhagyma rozsdavörös színre festi majd a tojást, a minta helye pedig világos marad. Ha keverni szeretnénk a színeket például zöld árnyalathoz, két körben kell festeni, néhány órára a káposzta, majd rövidebb ideig a kurkumalében hagyjuk ázni a tojást. Én egy egész éjszakára a festőlében szoktam hagyni a tojásokat, időnként picit átmozgatva, hogy minden oldalán szépen egyenletesen kapjon a színből, és az is fontos, hogy a festőlé teljesen ellepje őket.

Amikor elkészültünk a színezéssel, jöhet a legizgalmasabb rész: a harisnya és a növények óvatos lefejtése, és a minták felfedezése! Befejező műveletként érdemes egy kis olajjal vagy zsíradékkal (hagyományosan szalonna bőrkével) átsimítani és kifényesíteni a tojásokat, így még élénkebbek lesznek és a minta is jobban kirajzolódik.

Az idei festés során a kedvenc mintámat a curryfű azaz olasz szalmagyopár adta, egészen tollszerű lett a lilakáposztás háttéren ez a minta:

Örömteli alkotást, és boldog húsvéti ünnepet kívánok!