A festőnövények

A saját növények termesztésből és gyűjtésből, az egzotikus alapanyagok fenntartható forrásból származnak. 2018-ban indult a Botanika együttműködése a Somogy megyei Nyimi Ökoközösséggel. A projekt iránya, a sikeresen nevelhető festőnövények kiválasztása, a fajtaigények kitapasztalása és a betakarítási módok, magfogások hatékony alkalmazása. Az első két évben virágot bontott a festőpipitér, festőrezeda, a festőbuzér, festőmályva, a kénsárga pillangóvirág, menyecskeszem, a festő amaránt, mórmályva és egy kiemelt indigófajta a japán festő keserűfű. A budapesti festőkertben ugyancsak szépen fejlődik a festőcsülleng és bársonyvirág.

Az alapanyagok

A Botanika hasznos alapanyaga kizárólag organikus szövet és textília; – a buja selyem, nemes gyapjú, rusztikus kender, len és finom pamut – nemcsak kellemes viselet, de ugyancsak gazdagabb táptalaj a természetes színek kibontakozásához.

A folyamat

A festés során a hagyományos merítésen túl alkalmazott technika a japán shibori mintázás, a tatakizome kalapálás és a gőzöléses ecoprint is. Minden esetben alapos előkezelés, beavatás és a technikának megfelelő, fémsó és növényi csersavas pácolás segít a színek rögzítésében. A színrétegek felépülése lassú, órákig, akár napokig tartó meditatív folyamat, melyet siettetni nem lehet. A festés befejezése az alapos mosás utáni virágvizes vasalás.

botanikafestonovenyekreset1  növenyifestes natural dye
anyagokoriginalBset