A FESTŐNÖVÉNYEK

A festéshez felhasznált növények egy részét termesztjük, egy részét gyűjtjük, az egzotikus színezőanyagokat pedig fenntartható beszerzési helyekről vásároljuk. 2018-ban elindítottunk egy együttműködést a Nyimi Ökoközösséggel, Nyimben, egy apró Somogy megyei zsákfaluban. A kísérleti jellegű, öko-szemléletű festőnövény-termesztési projekt arra irányul, hogy kitapasztaljuk, mely festőnövények termeszthetők sikeresen az adott élőhelyen, mik az igényeik, hogyan betakaríthatók és miként tudunk magot fogni a fenntartató növekedés érdekében. Az első két év során sikerrel termesztettünk festőpipitért, festőrezedát, festőbuzért, festőmályvát, kénsárga pillangóvirágot, menyecskeszemet, festő amarántot, mórmályvát és egy igazi különlegességet, a japán festő keserűfüvet, amely egy indigó-fajta. Ezen kívül egy budapesti kertben festőcsüllenget és bársonyvirágot termesztünk festési célzattal.

AZ ALAPANYAGOK

Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk, hiszen ezek kellemes viseletet biztosítanak, és teret engednek a természetes festékek pompás színeinek. Buja selymet, nemes gyapjúszövetet, rusztikus kendert és lent és finom pamut alapanyagokat festünk meg. Hazai kereskedőktől vásárolunk, így támogatva a lokális gazdaságot, és megspórolva a külföldről történő áruszállítás környezetterhelési lábnyomát. A vintage kollekció esetében minimum 20-30 éves darabokat keresünk, padláson, piacon, ruhagyűjteményekben, és ezeket a szép múlttal rendelkező, minőségi ruhadaraboknak öntjük új köntösbe az újra/átszínezéssel.

A FESTÉS FOLYAMATA

A festés során a hagyományos merítéses technikán túlmenően alkalmazzuk a japán shibori mintázási technikákat, a gőzölésen alapuló ökonyomat azaz ecoprint technikát, a szintén japán eredetű tatakizome kalapálós technikát, illetve készítünk növényi tintákat és festékeket. Minden esetben alaposan előkezelés, beavatás és a technikának megfelelő pácolással kezeljük a kelméket és ruhadarabokat, amelyek segítenek a színek rögzítésében. A pácolás során fémsókat és növényi csersavakat alkalmazunk. A színezés sok esetben órákon, sőt, olykor napokon át tartó lassú, meditatív folyamat, amelyet nem lehet siettetni. A festést követően alapos mosás, és virágvizes vasalással fejezzük be a folyamatot.